torsdag 15/9
Ullis Tapes & Dj Lang Jente
Bak det mystiske navnet skjuler et av de beste tilskuddene til Stavangers spennende klubbscene. Den ville eklektiske stilen sin har hun fått ved å grave etter plater over nesten hele verden. Vi gleder oss til å høre hva hun finner i Sølvbergets kjeller.
Ullis Tapes er et hillevågsbasert musikkkollektiv.
Ullis Tapes har omtrent 200 kasettutgivelser i lommen, samt et par ‘greasy’ tolv-tommere.
Dagsaktuell med kasetten Mikado Badlå. Ullis Tapes samarbeider med en rekke forskjellige artister: Tom Ace, Bejjer, Anders Gjerde, Drømmi, HGA, SNÜLTH, Snorre Magnar Solberg, U.L.F.R.E.D., Monopoly Guy, DJ Baby Stinky & Midchill DJ og Sauer for å nevne noen få.
Siste nytt: Den legendariske profeten/kunstneren/katteavleren Monosol fra Tørdal i Telemark (som dessverre gikk bort sist vinter, RIP) skal omsider slippes i 12″ format på Ullis Tapes i November.
Dj Mørkeredd
DJ Mørkredd spesialiserer seg i syvtommer-vinyl fra 50- og 60-årene. Føttene er godt plantet i svart musikk fra hele det amerikanske kontinentet og supplert med eksotiske cuts fra resten av verden. Eklektisk, obskurt, dansbart og totalt dynamitt.
— “Anything goes when the whistle blows.”
Are Foss
Torsdag på Bøker & Børst spiller Perkas arkitekt og platenerd Are Foss. Han skal grave frem til et lass med låter, og kommer garantert til å by på noen slepne diamanter i tillegg til ukjente perler fra bibliotekets hvelv.
Admir Kenan
Admir er en av ildsjelene i det elektroniske musikkfeltet i Norge. I løpet av snart 10 år har han vært DJ og produsent for Electric Café, medstifter av klubbkveldene Flesk og Common People. Han har vært styreleder for Ekkofestivalen, produsent for Ekko, Østre, Lydgalleriet og Borealisfestivalen.
Som en del av en rekke ulike miljø i Bergen er det kanskje ikke overraskende at Admir har et åpent sinn og dras mot mange ulike sjangre og temaer innen musikk. Fra 70-tallets minimalisme og disko til 80-tallets britiske wave og amerikanske proto-house – fra skeive rytmer i midtøsten til indisk og japansk folkemusikk og science-fiction soundtracks – alt synes å fascinere. Når Admir spiller plater skyr han ikke utfordringer og spiller med høy risiko og liker å ta publikum ut på reise gjennom de mange sjangrene fra platesamlingen. Han har gjort opptredener på radio – fra norske NRK P3 til Miami-baserte Klangbox.FM og Radiojazz.FM fra Berlin. Han har også hatt æren av å spille på festivaler som Occasion Festival i Newcastle, Pølar Festival i Paris, Ekkofestivalen i Bergen og NuMusic i Stavanger.
Admir driver plateselskapet Maksimal som har gitt ut musikk fra etablerte artister som Bjørn Torske, Telephones, Tarjei Nygård og The Glue. Plateselskapet sverger også til å fremme nye talenter og gir ut musikk av Pandreas, Martin Andal, Gray Chalk og nå senest Lysgaard. Til høsten planlegger Maksimal å lansere en nettside, en ny podcastserie samt gi ut plater av Rudi Valdersnes og Admir selv.
Tarjei Nygård
Perka-pappa Tarjei Nygård kunne ikke la muligheten om å få grave i platekjelleren til Sølvberget fra seg og blir derfor med på torsdagen med sansene sine ekstra skjerpet på jakt etter god låtene. Hør resultatet på Bøker og Børst.
Skatebård
Vokalist, trommeslager, produsent, DJ og sjef for sitt eget plateselskap – Skatebård har i løpet av sine snart 20 år som artist gjort mer enn de fleste får til i løpet av et helt liv. Med fem album og et tjuetalls EPer bak seg kan vi trygt slå fast at Skatebård er en av de mest produktive artistene til lands.
Som produsent har Skatebård utmerket seg innen mange forskjellige sjangre – fra italo og synth-pop til house, tekno og elektro. Med utgivelser på anerkjente plateselskap som Sex Tags, Full Pupp og Bordello A Parigi har han gjort inntrykk på mange kjennere i Europa med sin smakfulle blanding av vakre melodier og beinharde trommer. Det går raskt unna, men Skatebård evner likevel å skille seg ut blant en mengde artister som jobber innenfor samme rammer. Låtene har en tydelig signatur, det er en melankolsk undertone og trommene driver låtene fremover i en enorm fart. En slags skandinavisk vri på det beste fra vestlige, elektroniske musikktradisjoner – fra Detroit-tekno til italiensk disko, fra tysk kosmisk krautrock til britisk rave.
Skatebård er heller ikke redd for teste farvann – han har gitt ut ambient musikk under navnet Transilvanian Galaxi, han rapper i hip hop gruppen Side Brok, han har vært perkusjonist for coverbandet Fagernes Yacht Klubb og han har gjort bestillingsverk for Ekkofestivalen. Kort sagt – en mann av mange talenter.
Som DJ har Skatebård preget dansegulv i Europa i mange år. Han har vært nærmest fast inventar på klubbmekkaen Berghain i Berlin og frekventert kultsteder som Salon Zur Wilden Renate, Robert Johnson og ikke minst Under Bron i Sverige. Med en dyp og bred platesamling, en trommeslagers presisjon og et skarpt øre for melodier som passer naturlig sammen er det ikke rart at Skatebård er en av Norges aller mest elskede DJs. Han opplever for øyeblikket stor suksess med stor etterspørsel i Europa og besøkte nylig både Russland og Australia. En imponerende opptreden på Boiler Room i Berlin og en rekke nye plateutgivelser har gitt mange vann på mølla. Vi kostanterer at Skatebård er i sitt livs form og gleder oss til både DJ-sett og samtale med en norsk legende.
fredag 16/9
Tortusa med Elv Niclas Magnusson
For Perkapella og Kapittel vil Tortusa gjøre en helt spesiell sekskanals-produksjon sammen med poet Elv Niclas Magnusson som åpningskonsert i Sølvbergets foajé.
John Derek Bishop er norsk-amerikansk elektronikamusiker og komponist fra Stavanger. Han har gitt ut tre soloalbum og hans siste ble utgitt på Jazzland Recordings og fikk gode kritikker i Tyskland, Norge og England. Han fremfører ofte live som soloartist, og han har spilt i Oslo, Kristiansand, Bergen og på den elektroniske musikkfestivalen NuMusic i Stavanger.
En hjørnestein i Bishop’s komposisjon er selve klangen og strukturen i lydbildet. Han leter etter lyder som er utenom det vanlige, og setter lytteren i ulike emosjonelle tilstander. I komposisjonsprosessen bruker Bishop ulike former for både hardware og software, eksempelvis gamle båndmaskiner, modulære synthesizere, samplere og en rekke andre verktøy. Bishop gir ut ambient elektronisk musikk under alias Tortusa og klubbmusikk under alias Betula, og er del av gruppene Beatpop, Skolekorps og The Afeeliated.
I flere år har Bishop komponert for, og opptrådt sammen med, moderne danse- og performance-forestillinger i Norge, England og Frankrike. Han har laget musikk for kortfilmene Limerence, Hyperspace og Across the dreams.
Rudi Valdersnes
På knapt et år har Rudi Valdersnes gjort seg bemerket som en aktiv artist i det elektroniske musikkmiljøet i Bergen. I den regntunge byen har han vært et kjent fjes for mange i flere år – som gitarist og komponist i punkemiljøet, en energisk danser på byens mange dansegulv eller som medstifter av kafeen Knøderen hvor han også booket en rekke band og artister.
Det siste året har publikum imidlertid fått se en helt annen side av Rudi. Med egenproduserte effektpedaler og synther, en marimba som han selv har laget av rekved og gamle trommemaskiner lager Rudi musikk som er kjemisk fri for predefinerte lyder og parametere. Software og plugins er erstattet med repetisjon og improvisasjon og det man står igjen med er en mennskelig, varm musikk som er både transesettende og dansbar. Eller som Rudi selv beskriver det; “… en salighet mellom tekno og fjern og nær folkemusikk. Pent og til tider absurd. Og absolutt frekt.”
Rudi Valdersnes gir i oktober ut sin første plate som soloartist på Maksimal som også huser andre likesinnede som Pandreas, Lysgaard og Gray Chalk.
Dj Hele Fitta
DJ Hele Fitta har spilt plater i og rundt Oslo, Norge og Skandinavia i rundt tjue år. Hele Fitta er døpt Martin Bjørnersen, beryktet for kompromissløse DJ-sett i sjangre som spenner fra boogie til ghetto tech til deep house til vestkystsrap.
Charlotte Bendiks
Charlotte Bendiksen fra forblåste Tennskjær utenfor Tromsø er kjent for å skape euforiske øyeblikk på dansegulvet. DJ-karrieren startet tidlig i 20-årene, og det tok ikke lang tid før Bendiks ble et navn å regne med, etter hvert en meget ettertraktet og respektert DJ. Spennet er raust, både geografisk og sjangermessig, et sett kan inkludere house, disco, afro- og latin beats – og alt imellom – gjerne med live vokal og instrumentering på toppen. På midten av 2000-tallet sto Bendiks bak det svette klubbkonseptet Moist i hjembyen Tromsø, var booker for festivalen Insomnia og sto bak den norske kvelden på C/O Pop i Köln. De siste årene har hun imidlertid fokusert mer på egne greier, enten det er samarbeid med Lena Willikens, Coma, eller meksikanske Daniel Maloso fra etiketten Cómeme, som Bendiks også er løst tilknyttet, eller de egne utgivelsene After Hours og Aurora på Per ‘Mental Overdrive’ Martinsens Love OD Communications. Mange er fans; Bendiks var et naturlig valg av åpner da Cómeme i vår gjorde en Boiler Room-session i Berlin, og ble med det én av svært få norske DJs som har fått den æren.
Teki Latex
Teki Latex må være en av de sprøeste og mest allsidige artistene som har kommet ut av den franske klubbscenen de siste 20 årene og det sier en hel del. Men la ikke den tøysete personligheten og humoren lure deg – Teki er en tungvekter med erfaring fra radio, plateselskap, band og samarbeid med noen av de fremste artistene i Europa.
Som medlem av rapgruppen TTC og sjef for Boiler Room i Frankrike, vert for radiostasjonen Rinse FM og til samarbeid med Modeselektor og Para One – Teki har alltid balansert sine eksihibisjonistiske sider med en kvalitetsbevisst tilnærming til produksjon og utveksling av ideer med likesinnede artister. Han er medstifter av de kredible plateselskapene Institubes og Sound Pellegrino og har siden 2009 takket nei til en rekke lukrative avtaler og tilbud for å fokusere på egen platespilling og rett og slett bli den beste DJen han kan bli.
Og det er som DJ Teki Latex virkelig kommer til sin rett. Han har en forkjærlighet for tekno og house – men platesamlingen rommer også skeive, brutte rytmer fra sjangre som IDM, grime og UK garage. Men der stopper også sammenligningene med andre artister – Teki Latex behandler ethvert DJ-sett som en lekeplass for eksperimentering og rekontekstualisering. Han spiller ofte på mer enn tre enheter og setter sammen helt nye låter utifra noen få rytmiske elementer og melodier. Teki gir musikken nye temaer og en uventet kontekst – han puster nytt liv i gamle komposisjoner og skaper bro mellom velkjente ideer og futuristiske lyder. Med en energisk tilstedeværelse og et smil om munnen på scenen er det ikke rart at alle faller pladask for den talentfulle franskmannen. Teki Latex spiller i Norge for aller første gang under Perkapella!
lørdag 17/9
Søstrene G (spiller mellom band)
Tou Scene
Dj-kollektivet Søstrene G består av fire svært dedikerte djs, dansere og kunstnere. De spiller en herlige blanding av dansbare musikk med masse gatekred.
Tenk Drake møter Donna Summer. Tenk Drippin møter Giorgio Moroder. Tenk!
Nylenda
Tou Scene
nylenda er en psykedelisk elektronika trio fra Stavanger som skaper et egenarta utrykk på analoge synther, trommemaskin, bass, gitar og Philicorda. Bandet består av Øivind Hatleskog og brødrene John Håland og Sigbjørn Håland.
nylenda er aktuelle med sin første digitale singel Sun Chant med B-siden Divine Heart.
Saul Williams
Tou Scene
Den banebrytende og anerkjente Saul Williams kommer endelig til Stavanger for å spille.
Saul Williams er en amerikansk poet, forfatter, skuespiller og musiker kjent for sin blanding av poesi og alternativ hip hop og for sin hovedrolle i filmen Slam fra 1998. Han har gitt ut fire bøker og åtte soloalbum. Tekstene er preget av en sterk historisk og sosial bevissthet. Det siste har fått tittelen Martyr Looser King. Musikalsk er han sjanger-agnostisk, men alltid hardtslående og industrielt inspirert.
Presenteres i samarbeid med Kapittel.
Gundelach
Tou Scene
Gundelach er Kai Gundelach fra Oslo. Siden han var 16 år har Kai Gundelach vært tilstede i Oslos klubbmiljø, først da han snek seg inn på klubbene med falskt legg og senere som oppvarmer for DJ’ene han så opp til i ungdomstiden. Innimellom festene og gjennom et studieopphold i Stockholm jobbet Kai i hemmelighet med egne låter sammen med kompis og medkomponist Pål Ulvik Rokseth. I et knøttlite studio på Jar i Oslo komponerte de to vennene vakre og intrikate elektroniske melodier kombinert med fløyelsmyk falsettvokal og pulserende beats. Etter å ha sendt demoene til produsent Joel Ford (Autre Ne Veut, Oneohtrix Point Never, Cyril Hahn) startet et samarbeid som førte til at Kai reiste til New York for å spille inn den kommende EP’en i Joels studio i Williamsburg.
I begynnelsen av desember hadde den toneangivende bloggen Pigeons and Planes premiere på singelen Spiders, og låten spredde seg raskt i bloggosfæren. Den første uken etter release var den konstant i Hype Machines toppliste og superstjernen Pharrell Williams håndplukket låten til hans radioshow. I kjølvannet av dette ble låten playlistet på P3, hyllet av BBC Radio1s Phil Taggart og Gundelach ble raskt utpekt som en av de mest spennende artistene å følge med på i 2016 av Spotify og Tidal. Materialet på debut-EP’en som slippes i 2016 varsler at dette bare en begynnelsen, det vil komme flerfoldige slike suksesshistorier for Gundelach.
HENKI & LARSSON
Tou Scene
VERDENSPREMIERE!
Bergensduoen Henki & Larsson gjør sin første opptreden noensinne under årets Perkapella-festival.
Henki, også kjent som Henrik Svanevik, er en kjent og kjær figur i det bergenske musikkmiljøet. Han er den hyggelige og hjelpsomme grunnleggeren av Robotbutikken, Norges hyggeligste platesjappe. Han er også en habil DJ, som med jevne mellomrom setter fyr på dansegulvene i Bergen med sin særegne blanding av disko, house og techno. Med seg har han sin makker Larsson, også kjent som Lars-Erik. Han var tidligere kjent for å tømme det som fantes av potensielle dansegulv ved å sette på tilfeldig valgte syvtommere i tilfeldig valgt rekkefølge. Nå på sine eldre dager har han tatt seg sammen, og er i disse dager aktuell som labelboss for et hittil ukjent plateselskap som enda ikke har gitt ut noen plater. Forvent et uforglemmelig sammensurium av oppstemt, glad dansemusikk når Henki & Larsson tar over spakene på Perkapella.
Pan Fearnley & Ullis Tapes
Tou Scene
Pan Fearnley er den artisten som har sluppet til på Perkapella platespillerne flest ganger og det er ikke uten grunn. Han blander diverse stiler og musikktyper men har alltid beina godt plantet i house musikkens røtter. På lørdag spiller han rygg mot rygg med Ullis Tapes fra Hillevåg.
Ullis Tapes er et hillevågsbasert musikkkollektiv.
Ullis Tapes har omtrent 200 kasettutgivelser i lommen, samt et par ‘greasy’ tolv-tommere.
Dagsaktuell med kasetten Mikado Badlå. Ullis Tapes samarbeider med en rekke forskjellige artister: Tom Ace, Bejjer, Anders Gjerde, Drømmi, HGA, SNÜLTH, Snorre Magnar Solberg, U.L.F.R.E.D., Monopoly Guy, DJ Baby Stinky & Midchill DJ og Sauer for å nevne noen få.
Siste nytt: Den legendariske profeten/kunstneren/katteavleren Monosol fra Tørdal i Telemark (som dessverre gikk bort sist vinter, RIP) skal omsider slippes i 12″ format på Ullis Tapes i November.
Skatebård
Tou Scene
Vokalist, trommeslager, produsent, DJ og sjef for sitt eget plateselskap – Skatebård har i løpet av sine snart 20 år som artist gjort mer enn de fleste får til i løpet av et helt liv. Med fem album og et tjuetalls EPer bak seg kan vi trygt slå fast at Skatebård er en av de mest produktive artistene til lands.
Som produsent har Skatebård utmerket seg innen mange forskjellige sjangre – fra italo og synth-pop til house, tekno og elektro. Med utgivelser på anerkjente plateselskap som Sex Tags, Full Pupp og Bordello A Parigi har han gjort inntrykk på mange kjennere i Europa med sin smakfulle blanding av vakre melodier og beinharde trommer. Det går raskt unna, men Skatebård evner likevel å skille seg ut blant en mengde artister som jobber innenfor samme rammer. Låtene har en tydelig signatur, det er en melankolsk undertone og trommene driver låtene fremover i en enorm fart. En slags skandinavisk vri på det beste fra vestlige, elektroniske musikktradisjoner – fra Detroit-tekno til italiensk disko, fra tysk kosmisk krautrock til britisk rave.
Skatebård er heller ikke redd for teste farvann – han har gitt ut ambient musikk under navnet Transilvanian Galaxi, han rapper i hip hop gruppen Side Brok, han har vært perkusjonist for coverbandet Fagernes Yacht Klubb og han har gjort bestillingsverk for Ekkofestivalen. Kort sagt – en mann av mange talenter.
Som DJ har Skatebård preget dansegulv i Europa i mange år. Han har vært nærmest fast inventar på klubbmekkaen Berghain i Berlin og frekventert kultsteder som Salon Zur Wilden Renate, Robert Johnson og ikke minst Under Bron i Sverige. Med en dyp og bred platesamling, en trommeslagers presisjon og et skarpt øre for melodier som passer naturlig sammen er det ikke rart at Skatebård er en av Norges aller mest elskede DJs. Han opplever for øyeblikket stor suksess med stor etterspørsel i Europa og besøkte nylig både Russland og Australia. En imponerende opptreden på Boiler Room i Berlin og en rekke nye plateutgivelser har gitt mange vann på mølla. Vi kostanterer at Skatebård er i sitt livs form og gleder oss til både DJ-sett og samtale med en norsk legende.